“Curăţăm Caransebeşul!”

“Curăţăm Caransebeşul!” Tinerii voluntari din municipiul din “Ţara Gugulanilor” derulează o amplă campanie de mediu pentru ecologizarea şi înfrumuseţarea zonei de agrement “Teiuş”

Acţiunile de solidaritate cu natura, pentru un mediu mai curat şi asigurarea unei dezvoltări durabile, continuă în urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Primăria Municipiului Caransebeş, Seviciul Public de Întreţinere şi Reparaţii, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin şi Asociaţia „Verde Viu”, alături de ceilalţi colaboratori apropiaţi, au demarat campania “Primăvara – Curăţăm Caransebeşul”.

Proiectul de mediu se derulează în zona Parcului “Teiuş” pe parcursul a cinci zile, în perioada 18-22 aprilie 2016.

Aici, se curăţă albiile Râului Timiş de arborii şi arbuştii inestetici şi invazivi şi se plantează noi arbori de frasin, rezistenţi la condiţiile de mediu, efectuându-se, totodată, ecologizarea zonei în cauză.

Toate aceste activităţi derulate pe bază de voluntariat au rolul de a creşte atractivitatea Parcului “Teiuş” şi a aleilor pietonale din zona Dâlmei.

“Participăm la acţiuni din dragoste faţă de mediu pentru că dorim să ajutăm la protejarea şi conservarea acestei zone deosebit de frumoase şi cu mult potenţial peisagistic. Sperăm ca munca noastră să nu fie în zadar, iar concitadinii să ne aprecieze pentru efortul depus”, a declarat arhitectul peisagist din cadrul Primăriei Municipiului Caransebeş, Ovidiu Brici.

“Am iniţiat acest eveniment deoarece ne dorim un parc curat unde să ne plimbăm cu plăcere în perioada verii. Ne bucurăm de implicarea comunităţii locale şi, în mod special, de aportul elevilor voluntari care au răspuns pozitiv provocării noastre”, a spus reprezentantul de mediu din cadrul Primăriei, Liviu Jigorea-Oprea.

“Vreau să ajut natura şi să avem curăţenie la noi în parc. Îmi doresc ca şi alţi caransebeşeni să ne urmeze exemplul”, a precizat voluntarul Claudiu Oprişoni, în vârstă de 13 ani.

“Este oraşul meu şi vreau să fie frumos, iar în parc trebuie să fie curăţenie! Proiectele de mediu reprezintă pentru mine o prioritate, ajut natura ori de câte ori am prilejul”, a dat asigurări tânăra Maria Şuşoi.

“Sunt prezent la aceste acţiuni din solidaritate faţă de natură. Am scos alături de colegii mei mai multe tufe total inestetice, cu tot cu rădăcini. M-am implicat pentru că vreau să fac un bine mediului”, a adăugat Darius Petrescu, voluntar în vârstă de 14 ani.

De menţionat şi faptul că, tinerii voluntarari gugulani derulează şi proiectul “Plantează în Caransebeş”, care îşi propune, în principal, să formeze atitudini responsabile a elevilor şi comunităţii locale faţă de mediul ambiant în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale populaţiei, conservarea resurselor naturale şi promovarea unei politici ecologice educaţionale la standarde europene.

Concret, prin acest program se doreşte plantarea în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a aproape 6000 de puieţi de salcâm.

O primă etapă a campaniei s-a derulat la finele lunii martie în zona Aeroportului, în imediata vecinătate a şoselei de ocolire a localităţii, într-un perimetru dificil unde solul a fost afectat de alunecări de teren, iar astfel, trebuia stabilizat.

În continuare, urmează o a doua etapă a acestui proiect prin care se intenţionează plantarea de puieţi de salcâm şi într-o altă parte a şoselei de centură.

Evenimentul de mediu respectiv va avea loc în toamna anului acesta, tinerii voluntari organizatori dorindu-şi alături câţi mai mulţi caransebeşeni.

Sursa: http://vasipopescu.blogspot.ro/2016/04/curatam-caransebesul-tinerii-voluntari.html

Leave a Reply